Kayıtlar devamlı olarak editlendiği için blog ismi böyle seçilmiştir ara sıra girip tekrar bakmanızı tavsiye ederim.

8 Mart 2015 Pazar

One Piece güç seviyeleri

Kafamdakini kağıda dökmem gereken yoksa kafamda dönüp dönüp duracak olan bir konuya daha hoşgeldiniz.

Öncelikle çıkış noktam şu, kizarunun bir lafı var 
"Roronoa zorooooo~ Orta seviyede iyi bir kılıç ustası olduğunu duymuştu~m"

Şimdi bakıyoruz iki başlıktan söz ediyor. "Orta seviyede iyi bir kılıç ustası" ben buradan ODA-sensei'nin kafasındaki güç kıstasının 1-10 arası olduğunu fark/farz ettim. Yani kelimelerle şöyle zayıf-orta-güçlü birde bunların alt dalları var etti sana 9. Bir de roger gibi bir seviye var etti sana 10. Tabii güç artışı logaritmik. yani 2-3 arasındaki fark 1-2 arasındakini katlıyor.

Bu hesabı örneğe dökeyim hemen. Mesela zoroya söylenen laftan yola çıktık hemen onu örnek vereyim. Zoro 2y öncesi orta seviyede iyi bir kılıç ustası. Yani zayıf 1-3 orta 4-6 güçlü 7-9 ise zoro 6 ediyor. Tabii aynı sayıyı alanlar arasındaki fark o kadar az ki en ufak bir şey etkileyebiliyor. Mesela sanji ve zoro 6, numara olarak aynı.  Ama zorodan bir kılıç bile eksiltmek ve ya sanjiye mutfak bıçağı vermek bile bu dengeyi bozar. Çünkü yapı olarak baktığında sanji kılıçlara kenardan-ayağına zarar gemeden- tekme atmak ve ya savuşturmak zorunda. Yani bodoslama dalamaz ki bu daha fazla efor demek. Sırf fazla efor sarfetmesi gibi kısa dövüşlerde bir getirisi ve götürüsü olmayan ama dövüş uzadıkça farkın açıldığı tek bir nedenden -fazla eforun getirdiği zorluk yüzünden- olası bir zoro vs sanjinin galibi zorodur. Ama bu efor dediğim gibi bir örnekle-sanjiye kılıçlara bodoslama karşı koyabileceği bıçaklar ve ya zorodan kılıç eksiltme- azaltabilirse sanji kazanır.
Zoronun kaku ile ilk karşılaşması da örnek verilebilir. Kaku inşaat malzemeleriyle zoroya karşı koyamıyordu ama eline doğru düzgün kılıç verince farkını koydu ortaya. Tabii sonucu değiştirmedi ama hani aynı sayı değerinde olmalarından dolayı gelen ufak değişikliklerin önemini vurguluyorum

Bir kaç örnek vereyim sayı değerlerine.
10 roger ve genç WB yani daha ötesi yok
9 amiraller, yonkou kaptanları, marco
8 koramiraller shici ler, 2y sonrası luffy, Katakuri
7 Jimbei, Ace, 2y öncesi luffy, 2y sonrası zoro ve 2y öncesi sanji, lucci
6 2y öncesi zoro ve 2y öncesi sanji, dorry ve brogy, kaku
5 franky, brook
4
3 çöp balık adamlar, buggy, usopp
2 eğitimli askerler
1 siviller

Hani rütbe olarak yazdım ama-çünkü bir sürü şey yazdım zaten, yani detaylı girmek istemedim - mesela shicilerin seviyesi luffy e şans eseride olsa 2y öncesi yenileninden amiral kolu alana kadar olduğu için aslında 7-8-9 a yayabilirsin isim olarak indiğinde. Yine de en düşüğü 7 en yükseği 9 olduğundan ortalama 8e koydum. Koramiraller, yonkoular gibi isim yerine rütbe olarak koyduklarımda da aynı şey geçerli.  Zaten kararsız kaldığım pek çok karakterde var ondan böyle az örnek koydum.
İşte böyle bir şey var kafamda. Ne kadar senin ve ya başkasının aklına yatar bilemem ama :)
Ben hangi seri olursa olsun yazarın kafasına girerek düşünmeye çalışırım. Onun ürünü bunlar.

Monster trio'ya özel bir yorumumda vardı onuda koyayım böyle dursun

Luffy'nin B.hakisi bir zoroda olduğu kadar ve ya K.hakisi bir sanjide olduğu kadar yoktur kanımca. Ama ikisinin H.haki sayesinde birleşimi kendisini tayfadaki en güçlü yapıyor. Claymore izleyen varsa bilir teressa diye bir hatun var ona diyorlar bizim no 2 kadar hızlı kılıç kullanamaz no 3 kadar güçlü değil diye ama bakıyorsun ikisinin bir tık altının birleşimi olduğundan dağıtıyor ortalığı.
Bence olayı rp tarzı düşünürsek stat farkı var monster trio da. 3 temel stat olarak luffy güç, zoro dayanıklılık, sanji hız üzerine kurulu geliyor bana. Misal Luffy vurdu mu inletiyor. Ayrıca çevik. Oz gibi bir vücudu da olsa mermileri savuştrabilir-bknz franky'nin silahından kaçtığı sahne- Hızı g2 ile çözdü sonradan. Dayanıklılık ise daha çok darbeyi absorbe etmeden geliyordu meyve sayesinde ama iman gücü de vardı.
zoro zaten kılıç gibi verdiği zararın arası olmayan bir silah tercihi yaptığından dayanıklılık en iyi stat olarak düşünülmüş-senaryoda cabası-. Yani kestin mi kesildin. Yaranın derinliğini azaltmak için/yaraya dayanmak için dayanıklı olmalı. Ama bir sanji kadar hızlı olduğunu sanmıyorum ya da luffy kadar güçlü. Güç üzerine gidiyordu luffynin hız üzerine gittiği gibi. Sonra arabastada güç üzerine gitmektense kılıcın doğasına döndü.
Sanji zaten çevik ve hızlı. Ayrıca monster trio'nun kafası çalışan elemanı.zeka statıda var yani. Ama güç ve dayanıklılık olarak zayıf kalmış. Yine birazda senaryo gereği üvey evlat havası oluştu üstünde. Ama konumu da onu gerektiriyor zaten.
Nihayetinde birbirlerinden üstün olan tarafları vardır monster trio nun-en azından ODA'nın böyle tasarladığını düşünüyorum-
Ama toplamda baktığımızda olası bir ciddi dövüşte akainu vs WB misali kaybeden tarafın kazanana hayatı boyunca taşıyacağı bir yara bırakacağı kesin. Yine de güç-stat toplamlarından elde eidlen güç- sırası belli bu üçlü arasında.

Aynı mantıkla bir kaç villian içinde konuşalım. Doflamingo dayanıklılığı yüksek biri. Ayrıca güçlü ve ya hızlı değil ancak bu iki açığını da meyve güçleriyle kapatıyor. Yani stat olarak baktığın zaman bütün puanları dayanıklılığa ve meyvesine vermiş kalan puanlar bu ikisine nazaran düşük kalmış. Birde haki var tabii. Ama öne çıkanlar bunlar. Luffy ile karşılaştırdığımızda öyle bir tablo var.
Luffy Dof'tan güçlü vuruyor aslında ama Dof bunu B.haki ile  yada meyve klonlarıyla karşılayabiliyor.
Luffy doftan hızlı ama yine meyve yeteneğiyle kapatıyor bu açığıda
Dof luffy'den dayanıklı bir de meyve yeteneğiyle yaralarını dikmek hatta eriyen organlarını toparlamak gibi uçuk şeyler yapabilmesi de var.
Luffy G4 ile full B.hakiyi kısa süreli kullanıp dof'un meyve yeteneğini ve genel olarak hakisini aşınca -K.haki bile yetmiyor darbeleri görmesine ki Dofun en zayıf olduğu kısım muhtemelen bu.-Dof indirebiliyor. Ama kendide tükeniyor. Hatta dof çabuk kalkabiliyor saf dayanıklılığı yüksek olduğu için.

Katakuri vs Luffy'e bakalım
Kata meyvesi paramecia olmasına rağmen logia tarzı kullanabilen biri. Hız konusunda luffy ile benzer ve Luffy'den daha güçlü ki kendisinden daha güçlü olan tek rakibi Lucci'ydi şimdiye kadar. Ayrıca en güçlü yeteneği K..haki, öyle ki gelecekten bir parça görebiliyor. B.hakiside aynı şekilde.
Kataya stat mantığında yaklaşırsak meyve ve haki yetenekleri full iken temel statlarından güç önde. 
Luffy güçlü vuruyor ancak kata bunu daha yüksek güç meyve ve B.haki ile karşılayabiliyor.
Luffy muhtemelen bir tık daha hızlı ancak katanın K.hakisi luffy'nın hızını karşılıyor.
Dayanıklılık olarak bariz bir şekilde luffy daha önde Katadan.
Dövüş ilerledikçe luffy Katanın gelecek görmeye dair K.haki mantığını elde ederek p.up başlangıç seviyesinde Kata'ya vurabilmeye başlıyor. Güç olarakKata üstün olsa da dayanıklılık olarak düşük kalan ve her daim K.haki ile saldırılardan sıyrılmış kata toplasan 10 tane bile darbe yemediği halde dövüşte dezavantajlı durumda kalıp düşüyor. Düşene kadar luddy'i aşan B.hakisiyle iki B.hakili darbe çarpışmasına rağmen Kata üstün geliyordu yine.





 

Unknown dedi ki...

kardeşim ergo proxyinin devamını bekliyorum :D

saga dedi ki...

oraya yazman yeterliydi:) güncelledim bu arada.