Kayıtlar devamlı olarak editlendiği için blog ismi böyle seçilmiştir ara sıra girip tekrar bakmanızı tavsiye ederim.

15 Mayıs 2016 Pazar

DEATH NOTE İNCELEMESİ

Death Note animesinin incelemesi yorumları ne derseniz artık.



Death Note(Mangasına Bakmadım):

Puanı 
-Hikaye +1
-Çizimler +1
-Karakterler +1
-Karakter gelişimi: sadece ana karakterler için geçerli
-Seslendirme/müzikler +1
-Plot twist(Ters köşe) +1
-Türünün hakkını verme 5/6
9/10

Yazıyı bunu dinlerken okuyunuz

Tanıtım: Bir katil düşünün. İnsanların sadece ismini ve görünüşünü bilerek öldürebiliyor. Bu bilgiyi bile kıvrak bir zekayla ve hak etmeyen hiç kimsenin canının yanmamasını sağlayarak öğrendiniz diyelim. Onu nasıl yakalarsınız?

Serideki görünüş olarak en korkunç ama kişilik olarak en sempatik kişilik olan shinigami-ölüm meleği- Ryuk canı sıkıldığı için elindeki defteri dünyaya atar. Sonra bunu bulan hemen hemen herşey de başarılı kahramanımız kendi koyduğu uç bir hedef doğrultusunda içine ismi yazılanların öldüğü bu defteri kullanmaya başlar. Ancak dünyanın en iyi dedektifi L peşine düşünce olay bir sezonluk bir zeka dövüşüne dönüşür.

Satranç oynar gibi yapılan çekişmeli atışmaların olduğu bir seri kendisi.

Kurgusundaki asıl aşmışlık sonuna kadar fikirlerinizin devamlı değişecek olmasıdır bence. Hangi karater hakkında ne düşünürseniz düşünün izledikçe mutlaka değişeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Sonuna doğru ne teoriniz olursa olsun, hatta teoriniz tutsa dahi çok şaşıracaksınız. Zaten ortasında bir vuracak sizi.

"Kimin suçlu olduğuna karar verip onu öldürebilir miyiz?" felsefesi en ağır basanı olsa da haklı haksız, doğru yanlış gibi siyah beyaz kavramların gıpgri bir işleyişe dönüştüğü bir seri.

En anime sevmez hatta nefret eder insanların bile en az bir kere izlemesi gereken bir seri.

İzleme klavuzu
1-) pür dikkat.
2-) gözler faltaşı.
3-) her bölümün ortasında gösterilen iki death note kuralı pause yapılarak dikkatlice okunur, sindirilir, ilerki bölümlerde oha felan olunur. =)
4-) tercihe bağlı nefes almadan.
5-) harika zamanlamalı kaliteli müziklerle tüyler diken diken, olmadı; dikenler tüy tüy.
(alıntı idi)
Yani demem o ki bu animeyi roman diye yaz ver millete en zeka dolu filmler listesine bile girer. Hatta death note olmayan paralel evrenlerde tam olarak bunun olduğuna dair iddiaya girebilirim

Özellikle animeye başlatmak istediğim her arkadaşa ilk izlettiğim animedir kendisi-gerçi daha kimse şöyle oturup başına izlemediği için kimseyi başlatamadım çaktırmayın- Light(ışık) ın Kira olması gibi kelime oyunlarından tut Ryukun görüntüsünün aksine animedeki en sempatik/komik kişi olması -elma bağımlılığı-, L ve Kira nın 1 sezon süren beyin savaşlarının/fırtınalarının verdiği çekicilik. Bütün planlarına rağmen Kiranın sonuçta bir lise öğrencisi olmasından kaynaklanan hatalarının verdiği gerçekçilik -taa başta o L nin yem attığı idam mahkumu basbayağı tuzaktı işte ne gaza gelip öldürüyon- tam anlamıyla mükemmeldi

Light'ın karizmatik ve sakin yapısı bulduğu defter ve koyduğu hedef tarafından ele geçirilirken L tarafında da sosyal anlamda yaşadığı sıkıntılardan kaynaklanan hatalar var. Kişilikleri ve yaptıkları dolayısıyla izleyen herkesin #teamkira ve #teamL olarak ayrıldığını bütün formlarda görebilirsiniz.
İki karakterde serinin başı ve sonunda kişilik olarak değişiyor ve ecnebilerin "character development" dedikleri zımbırtıyı çok güzel gösteriyorlar. Yalnız bunu diğer karakterler için pek göremiyoruz ki tek puanı da oradan kestim desem yalan olmaz.

Seslendirme için ingilizce dublajını sevdiğim iki animeden ilkidir. Öyle ki L'nin sesi ingilizce daha iyiydi bence usopp'un sesini -belki usopp olduğunu bildiğimden- yakıştıramadım

Hikayede ki insanı çeken şey bir diğer nokta gizem unsurunun tersine işlemesi. Katili kovalayan dedektif ve ya polis memurunu değil bayağı katilin kendisi ana karakter olduğu için aslında ne yaptığını ve ne olduğunu görüyorsun. Planlarını anlatışına şahit oluyorsun ama buna rağmen kendini izlettiriyor meret.

SPOILER
SERİ İÇİNDEN BİLGİ VEREN YERLER VARDIR

25. bölümde ki ölümden sonra protesto etmek üzere seriyi bırakıp ağlayanların olduğuna seriyi izlemiş herkesin inanması ve hatta hak vermesi gibi ilginç fenomenleri olan bir seri.

hatta son bölümdeki ölümle de "geber lan" diyemediğiniz "akıllı düşman aptal dosttan iyidir" lafının hakkını sonuna kadar veren seri.

favori karaktelerim

Yok, zorlasam Ryuk derim ancak