Kayıtlar devamlı olarak editlendiği için blog ismi böyle seçilmiştir ara sıra girip tekrar bakmanızı tavsiye ederim.

4 Kasım 2016 Cuma

Fairy Tail Tanıtım İnceleme

Fairy Tail animesinin incelemesi yorumları ne derseniz artık.



Fairy Tail(Mangasına Baktım ve Animesini 100'lere kadar izledim):

Puanı 
-Hikaye 4/10
-Çizimler 8/10
-Karakterler 4/10
-Karakter gelişimi: 4/10
-Seslendirme/müzikler 10/10
-Plot twist(Ters köşe) 5/10
-Türünün hakkını verme 7/10
6/10

Yazıyı bunu dinlerken okuyunuz

 

Tanıtım: Fanservisden başka bir amacı olmayan ve bunu da sihirli anahtarlarla kapatabileceğinizi düşündüğünüz bir karaktersiniz diyelim. Doğal olarak ilk işiniz RPG havasındaki bu animede bir sihir derneği bulmak olacak. İşte ana odağımız olan bu derneğin adı Fairy Tail. Bu loncadaki esas oğlan bir ejderha tarafından yetiştirilmiş genç Natsu. Loncası için her şeyi yapabilecek kapasitede ve loncadaki herkes bu duygudaşlıkla önlerine çıkan her şeyin üstesinden gelebiliyor. Aslında her şey ne kadar güzel başlamış değil mi? 




Hikaye aşağı yukarı bu kadar. Fairy Tail'in en iyi yanı mangaya başlatmak istediğiniz bir anime sever tanıyorsanız en iyi seçim olabileceği. Çünkü eskinin bütün klişelerini alıp çöpe atan yenilikçi ve zamane tüketicisine hitap eden bir yapım. 

Uzun arclar yok. 
Bölümlerce süren dövüşler yok. 
Saldırıların nasıl açıklandığı, planlarının ne olduğunu olur olmaz şekilde açıklayan itici karakterler yok. 

Gayet yeterli bir animasyon ve görüntü kalitesi var. 
Şahane dövüşleri var.
Müthiş bir müzik zamanlaması var. Sadece açılış ve kapanış-opening ve ending- müzikleri bile yeterliyken her santiminden nefret etse bile ostlerini indiren fanlar var. 
Daha 20. bölüme ulaşmadan çok geniş bir karakter yelpazesine ulaşan bir listesi var. Bu karakterlerin kendine has özellikleri görünüşleri-bazı animeler gibi her karakterin aynı kalıptan çıkmış gibi görünmeleri durumu yok-, büyü güçleri, zayıflıkları ve güçlü yanları var. Tek bir resimle bütün karakterlerin kişiliğini analiz edebildiğiniz sayfaları, sahneleri var.

Animenin mangayı sayfası sayfasına takip etmemesinin nispeten iyi yer yer kötü olduğu gerçeği var ki bu benim nadiren tercih ettiğim bir durum.
Maceralar kısa ve öz-Belki biraz fazla öz?- Bir macera başlar biter ve eve-loncaya- dönerler. Bitti. Çok kasmanıza gerek olmadan renkli ve eğlenceli bir animenin tadına varabilirsiniz
Klişelerden arındığını iddia etmiyorum ancak baba animelerden biraz kafanızı ayırıp yeni bir tat arıyorsanız size uygundur. Ve ya animelere yeni nesil kısa animelerle başlamışsanız ve nispeten daha bir uzun ve tadına varılacak bir anime arıyorsanız yine size uygundur.

Peki bu animeyi neden bu kadar çok sevmiyorum?
Aslında sevmiyorum denemez. Mangadan ilk 200 bölümüne kadar kesinlikle tavsiye edilesi bir manga. Anime olarakta özellikle müzik, seslendirme ve ortalamanın bir tık üstü görüntü kalitesiyle gerçekten hala az da olsa saygı duyduğum bir yapım

Ancak bunların hiçbiri spoiler yorumumda daha ilk kelimelerle betimleyeceğim olaydan sonra yaptıklarını affettiremiyor. Başta iyi yaptığı her şey inanılmaz bir tekrara giriyor öncelikle.

Bu kadar farklı olayların bu kadar benzer bitmesi fazlasıyla sıkıcı. Başta iyi görünen komedisi bayatlayana kadar devam ediyor. Önemli bir kavram insanın kafasına matkapla delinircesine zorla kazılmaya çalışılıyor. Karakterler başta ne kadar ilginç olursa olsun bir süre sonra ya çok yüzeysel kalıyorlar ya artık uğraşılmıyorlar ya da -en kötüsü- sırf okuyucuyu memnun etmek için ne istenirse ona dönüşüyorlar.

Nihayetinde bütün bu olanlar seriden soğuma sebebim ancak asla ve asla tavsiye etmeme nedenim değil. Son sözde de tekrarlayacağım üzere başı iyi sonu kötü ama sırf sonu için başını kaçırmayın.

SPOILER
ŞU AN OKUDUĞUNUZ KIRMIZI YAZILARDAN İTİBAREN SERİ İÇİNDEN BİLGİ VEREN YERLER VARDIR. TAVSİYEM ŞU SATIRLARI OKUMAYI BİTİRMEDEN EN AŞAĞI İNMENİZ.

Zaman atlamasına kadar izlenip ardından hiçbir koşul ve reklama kanmadan bırakılması gereken bir seri. 
Tabii, en ilginç karakterlerin bile hiçbir derinliği olmadan sadece yabancıların "ship" diye tabir ettikleri "şu şuna yakışıyor/yakıştırıyorum. Ayy çok romantik" durumlara sokulduğu, 
Başlarda üstüne sos kıvamında kullanılan ecchiye bütün yapımın komple kazana düşer gibi atılması,
Güç artışının hiçbir açıklanabilir yanı olmaması,
Hatta hiçbir antremanın bile yapılmadığı ve kelimenin tam anlamıyla "Biz Fairy Tailizzszszs!!!1111!!!"(BFT) sözcükleriyle HER dövüşün kazanıldığı HER problemin üstesinden gelindiği bir yapım olması
gibi durumlara itirazınız yoksa devam edebilirsiniz.

Natsu ve Lucy ana karakterler olarak sevmediğim yapımlardaki ortak özellik olan itici karakterler olarak öne çıkıyor zaten. Natsu her zaman bir power up almak zorunda ve ya BFT diyecek kadar sinirlenmeli. Hadi buna da eyvallah çeksem o zamanda ne olursa olsun arc sonunun hep aynı olmasını kaldıramam. Yani BFT modundan sonra senin için bu kadar önemli olduğunu iddia ettiğin bir karaktere yaptıklarına rağmen düşmanını nasıl bu kadar çabuk affediyorsun yahu? Bknz Gajeel

Natsunun güçleri nadir ve değerli görünürken sonra öyle karakterler çıkıyor ki "Peh" diyebiliyoruz en fazla. Komedi içinde her zaman aynı espirilerin dönmesi ve bunların birbirinden hiçbir farkı olmaması. Gray her bölüm soyunur. Natsu her bölüm gaza gelir. Lucy her bölüm ağlar. Erza her zor durumda kaldığında zırhsız kılıçları çıkartır kırmızı eşofmanla. Yani mesela Zoroda her zaman kaybolur ama en son ne zaman kayboldu? Gördün mü en azından nerede ciddi nerede şaka yapması gerektiğini biliyor.

Hikayeye dair değişen hiçbir şey yok. 50 bölüm sonra hiçbir şey kaçırdığınızı hissetmiyorsunuz. Giren farklı karakterler arasından eğer okuyucular "ben bunu shipliyorum" demezse kesinlikle o karaktere dair bir gelecek yok demektir. Karakterin ne kadar ilginç olduğu bile önemli değil bu noktadan sonra.

Lucy ayrı bir olay. Kötü denebilecek bir durumda buluruz kendisini biraz bağırır az ağlar ama eninde sonunda BFT sayesinde uygun bir ruh çağırır ve bitti. Başka hiçbir olayı yok. Hiçbir karakter gelişimi yok.Hiçbir doğallığı ve ya gerçekçiliği de yok. 
Mesela Lisanna denen kız geldi. Dedim bunun yerini alır herhalde. Ama niye geldi? Ne yapıyor belli değil. Keşke ölü kalsaydı da en azından Natsu üzerinde ki ağırlığını kulansaydı Mashima. Hatta Lisanna'nın ölümü bütün lonca üstünde çok güzel bir etki bırakmıştı. Geri gelince çok şeyin değişmesi gerekiyordu. Ama hiçbir şey olmadı.

Zaten bu karakter meseleside ayrı bir vahim. O kadar karater var hepside uygun miktarda sahne de alıyor aslında. Ama gel gör ki bütün olayları bu. Yani ya sırf sahne almak için oradalar ya da "ship" olsunlar diye. Mesela Hunter x Hunter animesinde belki sadece bir sahnesi olan bir karakter vardı adını bile arasam bulamam belki ama gidip arc bossuna zarar verebiliyordu mesela -bknz tamah adasında Razor ile yapılan yakar top- ama burada hiçbirinin bir rolü olmuyor. Belki bir ihtimal Natsuya power up verirlerse verirler başka hiçbir rolleri yok yani.

Ama yine de hala çok kötü değil diyorum seri için. Özellikle emsallerinin yanında ama büyük bir potansiyeli var ve bunu direk yapımcısı harcıyor zaten. Herhangi bir forumda tek bölüm üzerine olan yorumlara bakınca bile görebilirsiniz. "Abi şu vardı onlar ne oldu? Oradan çok ümidim vardı. Şunu şunu yapabilirdi mesela en basitinden" Ama bunlar yerine gidiyor "Bak şu ikiliyi birbirine çok yakıştırıyordunuz suni teneffüs yaparken çizdim onları kehkeh" moduna sokuyor olayları. Ya da BFT.


Son söz: Kesinlikle zaman atlamasına kadar olan kısmı mangadan okumanızı ve bunu Fairy Tail animesinin OSTleri ile yapmanızı öneriyorum. Hatta beğendiğiniz sahnelere bir de animeden bakmanızı yine tavsiye ediyorum. Özellikle ilk bir kaç dövüşü animeden izleyin mesela. Yine Erza'nın arc'ı animede herhangi bir plot twist taşımazken mangada gerçekten tadı damakta bırakacak bir ilerlemesi var. Çünkü animede gerekli yerleri yeterince karartmıyorlar.
Ama sonrası için...Eh yine siz bilirsiniz tabii zevkler ve renkler tartışılmaz.


Favori Karaktelerim

-Mirajane Strauss: Favori kadın karakterim olan Nico Robinin tahtını en çok sallayan anime karakteri. Sevimli, güçlü, güzel, nazik, akıllı, olgun. 

-Gildarts: Her ne kadar shanks çakması olsa da aksiyonu ve komedisini en çok sevdiğim şahıslardan biri.


Diğer izlediğim animelere dair spoilersız kısa tanıtımları bulabileceğiniz link ile bitiriyorum konuyu
https://sonsuzedit.blogspot.com.tr/2016/05/anime-tantmlar.html