Kayıtlar devamlı olarak editlendiği için blog ismi böyle seçilmiştir ara sıra girip tekrar bakmanızı tavsiye ederim.

11 Ekim 2016 Salı

Yüzüklerin Efendisi Nedenlerine --Nacizane- Cevaplar

Bu başlığın amacı seriye dair artık seriyi bilmeyenler tarafından bile bilinen argümanlara cevap olmak istememden kaynaklanıyor. Aslında benim kullandığım en klasik cevap "Kitapları okusanız bütün cevaplarınız orada" idi ancak kitabı okuyanlar arasında bile aynı argümanların olduğunu görünce bu başlığı açmak istedim.

3 kez bitirdiğim için yüzüklerin efendisi serisinden soruları tercih ederim. Ama diğer kitapları da bir kere okuduğum için onlardan da soru kabul ediyorum. Yani aklımda kaldığı kadar cevaplamaya çalışırım ama üçlü seri kadar sağlıklı olmayacaktır. Her şeyi bildiğimi de iddia etmediğimi not düşerek başlayayım.





En klasiğinden başlayalım
"Neden yüzüğü kartallarla gidip atmıyorlar yahu?"



Öncelikle Kartalların ayrı bir ırk olduklarını belirtmek gerek. İleride değindim buna. Bayağı hobbit, elf, cüce, insan gibi bir ırklar yani. Hatta kendi dillerinin yanında ortak lisan bilenleri de var. Öyle filmdeki gibi sadece ötmüyorlar, konuşabiliyorlar. Bir kartala sadece taksi muamelesi yapmak bir elfe sadece şair muamelesi yapmakla hemen hemen aynı şey. Hatta biraz daha kırıcı.


Kitaptan bir sahneye bakacak olursak; Kartal Gandalfı, Balrog'u yenip tüm RPG boss XPlerini topladıktan sonra taşırken demişti ki "Çok uzağa taşıyamam seni". Üstelik bunu "Tüy gibi hafif" dediği Beyaz Gandalf  için söylüyordu. Yani Gandalfı bile en güçlü kuvvetli, kanka muamelesi yaptığı kartal dahi ancak belli bir yere kadar taşıyorsa onca yolu gidemezler zaten. 






"Niye canım oraya kadar gitsinler en azından. Kartal bunlar uçuyo kardeşim!"

Filmdeki gibi ha deyince olmuyor hiçbir şey. Bir yerden bir yere gitmek bilmem kaç hafta orada kalmak bilmem kaç hafta sürüyor falan derken. Frodonun Shire'dan çıkıp tekrar Shire'a dönmesi arasında 1 sene geçiyor neredeyse. 

Evet 1 sene. Gandalftan yüzüğü aldıktan sonra 3-4 ay yani bir yaz Shire, oradan Yüzük kardeşliğinin toplandığı Ayrıkvadiye geçmek 1-2 belki 3 ay. Orada kalmak bir kış boyu. Oradan yüzük kardeşliği ayrılana kadar ilkbaharın ortaları. Yüzük kardeşliği ayrılıp Frodonun Mordor'a varması yine bir kaç ay ile Yazın başı oluyor ve ancak Yüzük lavlara düşüyor.






"Tamam dinlene dinlene gitsinler kartallarla?"

Bütün operasyonun amacı gizliliğe dayalı. Yüzük kardeşliği mümkün olduğunca az kişiden oluştu doğru düzgün zırh bile almadılar yanlarına. Sonra Isengard düştüğünden itibaren en çok kullanılan cümle 

"Gözün dikkatini çekin. Frodo ve yüzük aklından çıksın" idi. 
Koskoca kartalla yüzüğü göstere göstere Sauron'un hemen arkasındaki dağa atmaya gitmek yüzüğün yok edileceğini aklının ucundan geçirmeyen birine göstere göstere "Bak kedi gözü yüzükünü, kıymetlini yok etcez ehüehüehe" demektir. Yani arkadaşım zaten bu engellenmeye çalışılıyor. Kaldı ki uçan kaçan Nazlıgülleri hep devriyede ve Sauronun kendi görme yetisi malumunuz.
Hatta bizimkiler Yüzük kardeşliği dağıldıktan sonra Aragorn, Polat Alemdar falan Mordorun kapısına dayanıp Sauron'a "Çık bi konuşcaz" demese Frodo onca gizliliğe rağmen gene giremezdi yanardağın oraya. Çünkü Frodo onca dikkate ve hobbitlerin sessiz pıtır pıtır ayaklarına rağmen yakalanıyor Mordorda. Sam ve elf hanımdan aldıkları itemlerle kaçıyorlar..





"Peki niye Frodo? Onca kişi varken?"

Hobbitlerin dünyevi arzuları en basit ırk olmasının yanında-30 lahmacun yanına ayran aşk acısını bile unutturur bunlara- Frodonun Bilbodan gelen bir tanışıklığı var Gandalf ile. Gandalfta öyle her önüne gelene "kanka bizim bi yüzük var kargoya sen verir misin benim acil işim çıktı" rahatlığında değil. İlk önceliği güvenebileceği birinin olması. E Yüzükün ele geçirmekte en çok zorlanacağı ırklar hobbit, hobbit ırkı birini seçmesinden gelen +10 stealth ile en hafif adımlara sahip kişi ve en önemlisi Bilbo gibi daha önce birlikte macera yaşadığı kişinin yeğeni olma vasfına sahip bizzat tanışıklığından dolayı en çok güvendiği kişiyi birleştirince elde kalıyor Frodo.







Not: Şimdi burada yeri gelmişken parantez açayım. Zira filmlerde bile çok gözümüze sokulduğu halde atlanan bir nokta var

Her şeyi geçtim Yüzük Frodo'yu ele geçirmişti son anda. Yani oraya bir orkun falan aklını çelerek, ne bileyim rüşvetle falan gidersin diyelim. Mesele gitmek değil işte. Yüzük'ü atacak irade göstermekte mesele. 

Örneğin, İşi o noktaya İsildurda getirmişti ama atmadı. Frodo gitti o da atmadı. Gollum yüzüğü parmağıyla birlikte dişleri arasında koparıp şans eseri lavlara düşmese yüzüğün yok edilmesi diye bir şey söz konusu olmayacaktı hatta. 
İşin aslı kitaplarına baktığımızda Sauron'nun haklı olarak en çok güvendiği noktanın bu olduğunu görürüyoruz zaten. Sauron, yüzüğün irade çelme gücünden o kadar emindir ki, hiç kimsenin o yüzüğü oralara (İradesinin ağır olduğu Mordor) getirebileceğine dahi ihtimal vermemiştir, bırak dağa girip yok etmeyi. Bunu düşünmekte çok haklıdır, zira Hobbitler gibi, diğer ırklara göre çok daha az ihtirasları olan bir ırkın mensubunun aklını dahi çelebilmiştir yüzük. Bunun için gücünün zirvesinde olduğu, elf hanımın ışığının bile parlamadığı yanardağın kalbine gitmesi gerekse bile. Aslında gayet mantıklı yüzükün yok edilebileceği tek yer aynı zamanda yüzükün akıl çelme gücünün en yüksek olduğu yer. Katapultla bile atsan etrafta dolaşan ve vücutlarını siper etmekten sakınmayan nazlıgüller geziyor havada. 
Kartallarla gitsen -bunlar savaşçı değil kardeşim-Nazlıgüllerin avantajlı oldukları havada onlarla kapışman gerek. Biri bakmasa diğeri görür havadaki şeyi. Nazgullerin teki bir kartal sürüsüyle kapışabilecek güçte görünüyor zaten. Bulundukları yerde bukalemun gibi kendilerini saklayan pelerinler boşuna verilmedi bizimkilere.





"Peki yüzük neden başka bir yanardağda yok edilmiyor?"

 "Tek Yüzük Orodruin'de yapıldı ve sadece oranın alevlerinde yok edilebilir" diye geçiyor. Aslına bakarsanız bir yanlış bilinen doğruyuda düzelteyim yeri gelmişken.



Ejderhaların yüzükleri eritebileceği ile ilgili bir şey var. Ejderha ateşinin güç yüzüklerini eritip, gücünü soğurabileceği söylenmiştir. Ancak dünyada artık ateşi kızgın bir ejderha kalmamıştır. Hatta ve hatta Sauronun bizzat işlediği Tek Güç Yüzükünü eritebilecek güce sahip bir ejderha hiç var olmamıştır bile. Ejderhaların kralı Kara Ancalagon bile Sauron'un yaptığı yüzüğe zarar veremez.



Korsanfandan aldığım bir kaç soruyu da ekleyeyim. Cevapları da var sitede ama böyle düzgün bir başlık altında kendi verdiğim cevaplarla olmasını da istedim.



"Saruman ve Sauron kanka mı, ittifak mı, menemen mi?"

Saruman bonzai ile kötü yola düşüp kendi kendine gaza gelen bir kişilik. 

"Ortalık karıştı düzen bozuldu ben başa geçerim aga kehkeh"
mantığıyla kendi planları var. Ama bilmiyor ki Yüzükü Saurona karşı kullanacağım diye alsa bin pişman olurdu.




"Tom bombadil vs Sauron?"

Bu arkadaş filmlerde yok ki filmlerin en büyük eksikliklerinden biridir böyle bir karaktere yer verilmemesi bence. Kitabı okuyan arkadaşların sorduğu bu soruya yine kitaptan alıntılarla cevap vereyim.

Arifler bizzat diyor ki "Sauron yüzükü alsa dahi tüm Dünyada en son düşecek yer Tom Bombadilin arazisidir"
Yani bana sorarsan denk seviyedeler. Zira kendisi Yüzükten etkilenmeyen yegane şahıs. Yüzükü takmış birini görebilir. Yüzükü kendisi taksa görünmez olmaz-Bunun çevirisi yüzük ona ilişemez demek-
Ama eninde sonunda kim bilir ne kayıplar verdirterek yenileceği sonucu çıkıyor bu cümleden





"Bu ak Gandalf ve gri muhabbeti tam olarak nedir ? Nasıl oldu aradaki farklar ne ?"

Gandalf bir İstaridir. Düşük rütbeli bir melek olarak geçiyor bu. 5 istari vardır. Liderleri ve en güçlüleri Sarumandı. Saruman bali çekip kötüye kaydığı sıra Gandalf Balrogla çarpışıp öldü. Tanrı eru iluvatar, Sarumanın yetkisini aldı ve Gandalfa verdi. Çünkü Gandalfın orta dünyadaki görevini bitirmesi gerekiyordu. Ak gandalf olarak geri geldi bu yüzden.





"Adını gollum diye biliyorduk kardeşini öldürmüş.Peki gollum ismi nereden çıktı şizofreniye bağlayınca söylüyor?"


Gollum uzun süre tek başına yaşayınca kişilik bölünmesi yaşıyor. Gollum aslında öksürük sesi.






"3. filmin sonunda Frodo ne için gidiyor benim için kurtulmadı falan diyor. Shire için ne yapmaya gidiyor orada ?"


Önce atla Yüzük kovalarken sonra ölüp hax yapıp Nazlıgüllere binen yüzüktayfları vardı ya. Hani biri kılıçla Frodonun omzuna girişmişti. Heh işte o yara bütün bu yüzük muhabbeti bittikten sonra bile hep Frodoyu rahatsız ediyor. Her sene yarayı aldığı gün hasta falan oluyor kolu uyuşuyor Frodonun. Frododa yüzük onda derin yaralar bıraktığı için Elflerin orta Dünyaya geldiği yere denizlerin ötesinde ki Elf kaplıcalarına gidiyor. Suyu taş düşürüyomuş






"Bunların dışında yazar herhangi bir kitapta Elflere odaklandı mı hiç ? Şahsen o kadar ırk arasından ben olsam diğerlerini sallardım hobbit falan bir yere kadar epik olacaksa mistizmin dibine vurmak lazım."


İşte bu sorular yüzünden Hobbit filminde legolas neyin vardı :(

Şimdi kısaca ırklar hakkında üstte yazdığımdan daha genel bir bilgi vereyim
En üstte Eru İluvatar var. Kendine en üst rütbeli melek olan Valar(Valar çoğul kelimeymiş) yapıyor. Valar'ın çoğu en başta Ainu idi. Müzikleri ile Ea'nın görünümünü oluşturdular. Daha sonra da Valar olarak Arda'ya gidip dünyayı yarattılar. Aslen Iluvatar bu kısımda çok etkili değildir. Ancak sonuçta evren bu şekilde oluşuyor.

Valar şarkılarıyla ırklar ve kendi altlarında çalışan istari(düşük rütbeli melekler) kimin kafası kime uyarsa ona göre kendilerine çekiyor. Düşük rütbeli melekleri bu soru için atlayıp ırklara geçmeden sadece şunu belirteyim. Melkor isimli Vaların düşük rütbeli meleği Balrog, Eru iluvatarın düşük rütbeli meleği istari(mesela gandalf)ki bu yüzden ikisinin aynı güç seviyesinde olduğunu düşünmekte sakınca yok.


Şimdi valar ve melek olmayan icatlarına bakalım

Manve-Kartallar
Aule-Cüceler
Aule'nin yavuklusu Yavanna-Entler, daha doğrusu bütün doğa ve hayvanlar
Melkor-Ejderha ve troller
Eru iluvatar bizzat kendisi ise -Elf ve insanlara girişiyor bunları görünce. Bu yüzden bu ikisi diğer ırklara nazaran daha bir ayrı sayılabilir aslında.

Orclar ise biraz daha karışık çünkü Melkorun işi. Melkor diğerleri gibi "güzel" şeyler yapamadığı için Elflerden numunelik bir kaç tane alıyor ve zaman içinde orc'a dönüşüyorlar. Tabii bu hoş bir süreç olmuyor Elfler için.

 .





"Bu şimdi aklıma geldi.Filmlerde atlamışlar galiba Sauron'un iradesi varmış yoksa sadece gözden ibaret değilmiş orduları nasıl emri altına alıyor ?"

Sauron aslında kariyerine Melkorun teğmenlerinden biri olarak başlamış bir Maia. Tek farkı güç yüzüğüyle falan diğerlerinden daha büyük güç elde etmiş olması. Özetle Sauron çok güçlü bir ruh. Yüzüğe ulaşsa tekrardan vücuda bürünecek bir ruh. ilk filmin başında gösteriyorlar diyebiliriz aslında Sauron'u. Kötücül bir ruhun olmazsa olmazı olarak şekil değiştirebiliyor mesela. Ama güçlerini yüzüğe verdiği için yüzüksüz yapamıyor. 

Dip not tadında: Sauron şekil değiştirme yeteneğini Numenor'un çöküşünde kaybediyor.
Maia yerine Valar yazmışım bu yüzden kısaca Maia nedir söyleyeyim düzeltmişken. Maia Valar yardımcısı diyebilirsiniz. Yani bir alt kademe anladığım kadarıyla.




"Bi dakka bi dakka bu yüzüğün olayı ne tam olarak? Takıyosun görünmez oluyosun, gözlerinden ışın bilem atamıyosun peh."

Öncelikle yüzük tek değil. Irklara pay edilmiş bir sürü yüzük var. Ancak gelin önce yüzüklerin amacına bakalım. 

Pek çok kötü vs iyi savaşından sonra Dünya artık sihrini kaybediyor. Elfler zayıflamaya falan başlıyor ve böylece "Abi yüzük yapalım içine ultra mega güçler koyalım böylece eski ihtişamlı günlere dönelim" fikrinde toplanıyorlar. Zira Elfler falan hep büyü statlarını kasmış ama büyü azalıyor Dünyada.

Bunun sonucunda yüzükleri yapsın diye bir kuyumcuyla anlaşıyorlar ve Sauronda orada yüzük yapmayı öğreniyor-ki bu yüzükleri yapan arkadaşın dahi ismi var ama mümkün olduğunca az kullanmaya çalışıyorum bilinmeyen isimleri- çırak olarak girip yüzük üstadı olarak çıkıyor kuyumcudan.


Sauronun zaten pisişik güçleri var bir de diğer yüzüklere karşı koyması adına Tek yüzük yapıyor kendine. Amacı diğerlerini psişik olarak kontrol etmek. Bütün yüzüklerde birbirine bağlı olduğu için kolay olacağını düşünüyor. Diğer yüzüklerin gücüne de karşı koyabiliyor kendi yüzüküyle daha ne. 

Ama bunu kullandığında yüzük kullanıcıları son anda karşı koyuyor kendisine. Bana yazılan cevaba göre Sauron Tek Yüzük'ü yaptığı zaman elfler onun gücünü hissedip yüzükleri çıkarıyorlar. Cücelerde olan yüzüklerin hepsi ya geri alınıyor ya da yok ediliyor. Zaten cüceler akılları maden işçiliğinde olduğundan tam kontrol edilemiyorlar ama tam olarak etkilenmemişte olmuyorlar. Açgözlülükleri artan cüceler bir sürü altın çıkartıp ejderhaların dikkatini çekiyor mesela
Sonunda insanlarda işe yarıyor ve 9 yüzüktayfı ediniyor Sauron. Ama planları açığa çıkıyor ve ilk filmin başındaki savaş çıkıyor ve sonunda yüzük kayboluyor.

Şimdi yüzükün olayı kendi iradesi, bir nevi beyni olması. Bütün isteği Saurona geri dönmek ve bunun için düşük seviyede psişik güçleri var. Başkalarının aklına girip "Ben senin kıymetlinim. Çok güçlü bir silahım Dünyayı ayaklarına sererim. Seni en iyi bahçıvan yaparım. Playboy dergisine çıkartırım. Yalnız benim bi tanıdık var Sauron diye önce ona uğrayayım borç almıştı benden" diye oynayabiliyor ki asıl istediği kişiye taşıyabilsinler kendisini. Eski sevgilim gibi yani.


Tek isteği bulunmak olduğu için buna göre bir gücü daha var. Görünmezlik.

Normal gözlerin önünden kaybolabiliyorsunuz ama ruhlar sizi sokak lambası görmüş sinek gibi görüyor. Yani canlı varlıkların gözünden kaçarken canlı olmayan varlıkların gözünde parım parım parlıyorsunuz.
Burası içinde gelen düzeltme gereği şunları ekleyeyim.  
Yüzük'ü takan kişi ruhlar dünyasına da geçiş yapabilir. Yüzük'ü taktığı sürece her iki dünyada da var olabilir. Frodo bu sayede Fırtına Tepesi'inde Dokuzlar'ın gerçek suratını görebildi. Ayrıca Yüzük'ü takan kişinin öğlen vakti güneşin altında titrek suretinin görülebileceği söylenir.



Evet şimdilik bu kadar. Kafamda dönüyordu kitapları okurken bu cevaplar spnunda bir yere yazıp rahatlayabildiğime göre günlük yaşantıma devam edebilirim.
Son dip not: Bütün orta dünyaya hakim olduğumu iddia etmiyorum. Aksine sadece yüzüklerin efendisi üçlemesini bir kaç kez okudum. Yine de kendi çapımda bazı tespitlerim var. Eğer cevap verebileceğim bir sorunuz varsa buraya eklerim ancak cevabım yoksa şansınıza küsün.